Cem HACIZADE Siber Güvenlik konusunda ele alınması gerekenleri özetledi.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Cem HACIZADE paylaşmış olduğu kısa bilgi notu, yakın dönemde yaşanmış olan küresel sistemlere erişilebilirlik/kullanılabilirlik sorunu…
BT-Yön Teknoloji & Baş Danışman Hakan Kantaş, Fintechtime Ağustos sayısı için yazdı “FinTech ve E-Ticaret Alanlarında Yapay Zeka’nın Desteği”.
“Yapay zeka teknolojisi, fintech ve e-ticaret sektörlerinde çok farklı alanlarda çok sayıda kuruma büyük bir katkı sağlıyor. Bu teknoloji, risk yönetiminden müşteri hizmetlerine, envanter yönetiminden kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimlerine kadar geniş bir yelpazede uygulanabilir. Fintech ve e-ticaret şirketleri, operasyonel verimliliği arttırmak, müşteri memnuniyetini sağlamak, rekabet avantajı elde etmek, güvenliği arttırmak gibi çok sayıda alanda bu teknolojyi aktif olarak kullanıyor. Yapay zeka teknolojisinin sunduğu bu harika fırsatları değerlendiren şirketlerin, rekabetçi ortamda rakiplerinden bir adım öne geçeceklerine ise hiç kuşku yok.”
Başta veri analitiği olmak üzere veri ağırlıklı alanlar ve Yapay Zeka’nın bu alanlara katkısı uzun yıllardır süregelen bir konu. Ancak başta doğal dil işleme ve üretken yapay zeka olmak üzere diğer kullanım alanları özellikle 2023 yılının başından itibaren ciddi bir artış gösterdi ve bu teknoloji çok çok farklı alanlarda çok yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Yapay zeka, son dönemde fintech ve e-ticaret sektörlerinde de devrim yaratan bir teknoloji olarak öne çıkmakta. Fintech, finansal hizmetlerin daha verimli ve kullanıcı dostu hale getirilmesini hedeflerken, e-ticaret ise tüketicilere çevrimiçi platformlar üzerinden kolay alışveriş deneyimleri sunuyor. Her iki sektör de YZ teknolojilerinin sunduğu olanaklardan faydalanarak operasyonlarını optimize etmek ve müşteri memnuniyetini artırmak için en ideal adaylar arasında. Dergimizin bu ayki kapak konusu Fintech ve E-Ticaret. Dolayısıyla ben de bu ay YZ teknolojisinin fintech ve e-ticaret alanlarındaki kullanımları ve bu teknolojilerden nasıl yararlanılabileceği üzerinde duracağım.
FinTech ve e-ticaret sektörleri, son yıllarda yapay zeka teknolojilerinin sunduğu olanaklarla büyük bir dönüşüm yaşıyor. YZ, bu alanlarda müşteri deneyimini kişiselleştirmekten, operasyonel verimliliği artırmaya, risk yönetimini geliştirmekten yeni iş modelleri oluşturmaya kadar geniş bir yelpazede değer yaratıyor. Yapay zekadan ayrı ayrı her iki alanda nasıl faydanılabileceği konusunu kısaca ele aldıktan sonra bu teknolojinin bu alanlara başka nasıl destek olabileceği konusuna değineceğim.
Fintech Alanında Yapay Zeka Kullanımı ve bu teknolojinin sağlayacağı katma değerler aslında çok çeşitli. Bununla birlikte özellikle bazı alanlarda yapay zeka’nın etkisi çok yüksek. Etkinin yüksek olduğu bu alanları kısaca inceleyelim:
E-Ticaret Alanında Yapay Zeka Kullanımı ile elde edebileceğimiz katma değerler:
Yapay Zekadan başka hangi konularda destek alabiliriz?
Yukarıda saydıklarımızın dışında yapay zekadan hangi alanlarda destek alabileceğimizi biraz araştırdığımızda karşımıza çok farklı alanlarda çok farklı çözümler çıkacaktır. Bununla birlikte yapay zeka, tüm çözümlerde anlamlı ve faydalı olmayabilir. Yapay zekanın etkin olduğu alanlar bugün daha belirlidir ve bunların bir kısımı aşağıda ele alıyoruz.
Hem fintech hem de e-ticaret sektörlerinde yapay zekanın etkin kullanımı için büyük veri analitiği kritik bir rol oynamaktadır. YZ’nın bu alandaki yıllardır süre gelen tecrübesi, kurumlara çok ciddi avantajlar sunmakta ve daha iyi stratejik kararlar almalarını sağlamaktadır. Rutin ve tekrarlayan görevler, bu teknolojinin en güçlü olduğu ikinci alandır dersek yanlış olmaz. Çok sayıda iş ve görevi otomatikleştirerek insan iş gücünü serbest bırakır ve çalışanların daha stratejik görevlere odaklanmasını sağlar. Böylece sadece maliyet avantajı sağlamakla kalmaz, rutin işler yapmaktan sıkılmış çalışanlar için de iş memnuniyetini arttırır. Müşteri sorgularını yanıtlamak, risk değerlendirmesi yapmak, envanter yönetimi yapmak gibi rutin ve sıkıcı süreçler tam da yapay zeka için biçilmiş kaftandır. YZ sadece bu işleri daha iyi ve hatasız yapmakla kalmaz yukarıda saydığımız dolaylı avantajlarıyla da kişi ve kurumlara büyük kazanç sağlar.
Özellikle fintech ve e-ticaret sektörlerinde, yapay zeka güvenlik ve gizlilik konularında önemli avantajlar sunar. Makine öğrenimi algoritmaları, kullanıcı davranışlarını izleyerek ve analiz ederek güvenlik tehditlerini daha oluşmadan önce tespit eder ve önler. Veri gizliliğini korumak için gelişmiş şifreleme teknikleri ve anonimleştirme yöntemleri yine bu teknolojinin en etkin kullanıldığı diğer alanlar arasındadır. Rutin ve kurallı saldırılar, yapay zekanın aynı türdeki aksiyonları çok hızlı alabilmesi sayesinde insana kıyasla çok daha hızlı engellenebilir. Dolayısıyla yapay zeka sadece müşteri odaklı konularda değil teknolojik çözümlerde de büyük avantajlar sağlayarak bizi destekler.
Sonuç
Yapay zeka teknolojisi, fintech ve e-ticaret sektörlerinde çok farklı alanlarda çok sayıda kuruma büyük bir katkı sağlıyor. Bu teknoloji, risk yönetiminden müşteri hizmetlerine, envanter yönetiminden kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimlerine kadar geniş bir yelpazede uygulanabilir. Fintech ve e-ticaret şirketleri, operasyonel verimliliği arttırmak, müşteri memnuniyetini sağlamak, rekabet avantajı elde etmek, güvenliği arttırmak gibi çok sayıda alanda bu teknolojyi aktif olarak kullanmakta ya da kullanmayı planlamaktalar. Yapay zeka teknolojisinin sunduğu bu harika fırsatları değerlendiren şirketlerin, rekabetçi ortamda rakiplerinden bir adım öne geçeceklerine ise hiç kuşku yok.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Cem HACIZADE paylaşmış olduğu kısa bilgi notu, yakın dönemde yaşanmış olan küresel sistemlere erişilebilirlik/kullanılabilirlik sorunu…
Dernek Başkanımız Cem HACIZADE tarafından Eğitim Şart projesi kapsamında Siber Güvenlik konusunda vermiş olduğu röportaj.
Bugün Dünya çapında Windows sunucu sistemlerinde CrowdStrike kaynaklı olduğu düşünülen soruna dair değerli Kurucu Üyemiz Sayın Emre Çelikkol tarafından yapılan…
Dernek Başkanımız Cem HACIZADE tarafından Eğitim Şart projesi kapsamında Siber Güvenlik konusunda vermiş olduğu röportaj.
Dernek Başkanımız Cem HACIZADE tarafından Eğitim Şart projesi kapsamında Siber Güvenlik konusunda vermiş olduğu röportaj.