You are here:

Başkanımız Cem HACIZADE’nin Siber Dayanıklılık Bilgilendirmesi

Siber dayanıklılık nedir?
Siber dayanıklılık, bir organizasyonun siber güvenlik olaylarını önleme, bunlara dayanma ve bunlardan kurtulma yeteneğidir.

Siber dayanıklılık, iş sürekliliğini, bilgi sistemleri güvenliğini ve kurumsal dayanıklılığı bir araya getiren bir kavramdır. Kavram, siber saldırılar, doğal afetler veya ekonomik durgunluklar gibi zorlu siber olaylar yaşanmasına rağmen amaçlanan sonuçları sunmaya devam etme yeteneğini tanımlar.

Ölçülü bir bilgi güvenliği yeterliliği ve dayanıklılığı düzeyi, bir organizasyonun çok az veya hiç kesinti olmadan iş operasyonlarını ne kadar iyi sürdürebileceğini etkiler.

Etkili siber dayanıklılık nedir?
Etkili siber dayanıklılık, yöneticilerden organizasyondaki herkese, ortaklara, tedarik zinciri katılımcılarına ve müşterilere kadar uzanan, kurum çapında risk tabanlı bir strateji, iş birliğine dayalı bir yaklaşım olmalıdır. Riskleri, tehditleri, güvenlik açıklarını ve kritik bilgiler ile destekleyici varlıklar üzerindeki etkileri proaktif bir şekilde yönetmelidir.

Etkili siber dayanıklılık ayrıca yönetişim, risk yönetimi, veri sahipliğinin anlaşılması ve olay yönetimini de içerir. Bu özellikleri değerlendirmek ayrıca deneyim ve muhakeme gerektirir.

Ayrıca, bir organizasyon siber riskleri ulaşılabilir fırsatlar ve rekabet avantajlarıyla dengelemelidir. Maliyet etkin önlemenin uygulanabilir olup olmadığını ve siber dayanıklılık üzerinde iyi bir kısa vadeli etkiyle hızlı tespit ve düzeltme sağlayıp sağlayamayacağını düşünmelidir. Bunu yapmak için, bir organizasyon üç tür kontrol arasında doğru dengeyi bulmalıdır: önleyici, tespit edici ve düzeltici. Bu kontroller, bir organizasyonun siber dayanıklılığını tehdit eden olayları önler, tespit eder ve düzeltir.

Bu yıl Bilgi İletişim Güvenliği Uyum Ve Siber Dayanıklılık Derneği olarak yapmayı planladığımız SDZ’24 de tüm bunlar ve daha fazlasını konuşuyor olacağız.

Detaylar için takipte kalın 🙂

#SiberGüvenlik #SiberDayanıklılık
#CyberSecurity #CyberResilience
#SiberDayanıklılıkZirvesi

Facebook
Twitter
LinkedIn